Рингишпил на Смртта


stáhnout snippet
zobrazení: SyntaxHighlighter | GeSHi | Holý text
Темно е, не гледам ништо
гол како пиштол,
вадам батерија и слушам врисок
Отварам очи, во ходникот миризба грда
од прозорот се гледа рингишпил на смртта
Нема никој - Зошто сум тука, причина?
Можеби да се најдам во минатото на лириката
Постери 1986, слободно изгледа, сѐ на место
но мовта толку брзо, бесно
Тесно е, клаустрофобија среќа немам,
но гледам - што гледам?
Беда и болка редам...
Со мојот поглед на српот и чеканот на врвот
рѓосан на кровот седи како тронот.
На врвот на една зграда се гледа девојче со кукла ружна,
а таа е толку убава и будна, небото сиво гледа накај неа,
почна да врне, и таа пее рингишпил на смртта!

И шетам по градот, гледам рѓа. Насекаде во воздухот миризба грда,
има луѓе што мислеле дека ова е слобода,
но не била и затоа злото добило крила
Тоа е градот со рингишпил на смртта
Припјат до Чернобил, желни за енергија пари и дрва,
згради, фасади, па курот си го лади,
додека некој после ти ги трга отпадоците со кран и
... Добро, се враќам јас, одам ко ас, украс нема а нема ни вазна цвеќе,
но има вегетација, трева, дрва.
Прва мисла: Девојчето од каде е? Пратено од CIA
Но кој ќе стапне тука, мене да ме бара, кога јас сум "андерграунд"
колку што е "андерграунд" во дворот мој мојата бара...

Сакате Скопје да биде напуштен град, во иднина без контрола - ко метропола?
Не секако, грдотија насегде - ми недостига Скопје без споменици насегде!

А лек де?
Рингишпил на смртта!


Tagy:
php 36 řádků | 2014-02-19 22:40:09